Original Article Source: Food+Agribusiness
BVT: bijen voeren gewasbescherming uit in gewassen
Bijenkasten staan in een veld met aardbeien. De bijen of hommels verspreiden het gewasbeschermingsmiddel op de bloeiende planten. – Foto: BVT
Het Canadese BVT heeft een systeem ontwikkeld waarbij bijen een gewasbeschermingsmiddel naar bloeiende planten brengen. BVT wil het systeem ook in Europa gaan verkopen.
Bijen, hommels en andere bestuivers bezoeken bloeiende planten om nectar op te halen. Waarom zou je de insecten niet benutten om juist iets naar de planten te brengen? Dit idee is door het Canadese bedrijf Bee Vectoring Technology (BVT) uitgewerkt in een systeem waar inmiddels 65 patenten op zijn verleend. Bij het BVT-systeem wordt een bakje met een gewasbeschermingsmiddel in een bijenkast gelegd. Het middel blijft plakken aan de pootjes waarna de bijen het weer afgeven aan de bloemen.
Testen in diverse gewassen
BVT is in 2012 opgericht. Het bedrijf heeft testen gedaan in diverse gewassen, zoals koolzaad, aardbeien, zonnebloemen, appels, tomaten en blauwe bessen. Het systeem kreeg in 2019 een toelating van het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Het wordt toegepast in de VS en Canada. BVT wil het systeem ook gaan verkopen in Europa.
Lees verder onder de foto
In de kast bevindt zich een bak met een gewasbeschermingsmiddel. Dat blijft plakken aan de pootjes van de bijen en hommels en wordt zo naar een bloeiende plant gebracht. – Foto: BVT
BVT deed onder andere een test waarbij hommels het natuurlijke gewasbeschermingsmiddel Clonostachys rosea in aardbeien hebben verspreid, een gewas dat lang blijft bloeien. Normaal gebruiken telers zo’n 9,9 kilo per hectare aan actieve stof. Bij de BVT-methode werd dat terug gebracht naar 49 gram. Dat is een factor 200 minder.
Bijenkasten aanschaffen
Volgens BVT is niet alleen minder actieve stof nodig. Er is ook geen diesel en water nodig, zoals bij de traditionele gewasbescherming. En er wordt geen gewas kapot gereden. Daar staat tegenover dat bijenkasten moeten worden aangeschaft. En de bakjes met middel moeten regelmatig worden vervangen.
Lees verder onder de foto
Een hommel bezoekt een bloeiende plant. – Foto: BVT
Clonostachys rosea in bloeiende gewassen
BVT heeft ook testen gedaan met het verspreiden van de schimmel Clonostachys rosea in bloeiende gewassen, zegt Christoph Lehnen, senior-manager Europa van BVT. “Deze schimmel voorkomt aantastingen zoals botrytis, sclerotinia, pythium en fusarium. We hebben ook ervaring opgedaan met het verspreiden van een natuurlijk gewasbeschermingsmiddel op basis van de schimmel Beauveria bassiana en op basis van de bacterie Bacillus amyloliquefaciens.”
Het systeem werkt alleen bij bloeiende gewassen, zegt Lehnen. “Maar in de bloeiperiode steken vaak schadelijke ziekten de kop op die de bloemen en vervolgens de vruchten of zaden aantasten. Bij alle testen die we hebben gedaan blijkt dat de gewassen deze methode zeer goed verdragen.”
Bessen en tomaten
BVT verkoopt het systeem in Amerika. Lehnen: “We wachten op goedkeuring door Zwitserland. Binnenkort dienen we een aanvraag in voor toelating in de Europese Unie. We gaan het systeem in eerste instantie inzetten bij bessen en tomaten. Maar uiteindelijk is het toepasbaar bij alle bloeiende gewassen. Onderzoek in de VS toont aan dat telers zo flink geld besparen op de kosten voor gewasbescherming.”