Bijen leveren gewasbeschermingsmiddel aan planten

Articles   |   In the Media   |   Industry News   |   International
Posted on November 23, 2020

Original Article Source: NIEUWEOOGST


Bijen leveren gewasbeschermingsmiddel aan planten


Author: Wiebke Niemeyer
Een Canadees bedrijf komt met een nieuw gewasbeschermingssysteem. Bijen verlaten de bijenkorf met poeder en geven dit gewasbeschermingsmiddel af aan de planten die ze bezoeken.


Het innovatieve gewasbeschermingssysteem van de Canadese ag-tech start-up Bee Vectoring Technology (BVT) wordt voor het eerst in heel Europa uitgerold en laat verbluffende resultaten zien. Op een Zwitsers biologisch bedrijf zijn ze enthousiast.

Hoe werkt het systeem? Voordat de bijen hun korf verlaten, lopen ze door een speciale bak met poeder. Sporen daarvan geven ze af aan elke plant die ze bezoeken. De planten nemen deze van nature voorkomende schimmel (Clonostachys rosea) op, waardoor ze ziekten kunnen blokkeren.

Deze aanpak heeft de Amerikaanse EPA-goedkeuring (Environmental Protection Agency) gekregen als het eerste gewasbeschermingsproduct dat door de bij is geleverd. Het is volledig natuurlijk, gebruikt geen water en is onschadelijk voor bijen, dieren en mensen.

Grotere opbrengsten
Het biologische fungicide van BVT vernietigt schimmels die de gewasopbrengsten aantasten. Gewasproeven hebben herhaaldelijk grotere opbrengsten aangetoond. Bij aardbeien is in drie jaar tijd een stijging van 18 procent waargenomen en ook een langere houdbaarheid.

De Zwitserse biologische fruitproducent Räss Wildbeeren heeft het systeem met succes geïmplementeerd en komt net aan het einde van hun eerste groeiseizoen. Eigenaar Simon Rass schatte aan het einde van het seizoen dat het hen in staat stelde 90 à 95 procent eersteklas fruit te produceren, een stijging van 70 à 80 procent ten opzichte van chemisch spuiten. Hij zag ook een verhoogde opbrengst en een gezonde vrucht.